Vše co máme v kuchyni nám vyléčí chřipku

Sezóna jí začala s příchodem podzimu již před několika měsíci a řádí ve velkém i dnes.

Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění, které se šíří vzduchem a bez supersilný imunity jí snadno můžete podlehnout i vy. Onemocní každý rok 1 až 2 miliony lidí. Dbejte tedy na prevenci, ať se k nim nepřidáte. A pokud vás už dostane, pořádně ji vyležte.
Ať už statistiky říkají, že na chřipku si mají dát pozor zejména důchodci a děti do dvanácti let, pravda je taková, že nikdo před ní není v bezpečí. Ohroženi jsou zejména ti, kteří pracují ve velkém kolektivu lidí, čili na místech jako jsou školy, banky, pošty, obchody a podobně. Abyste co nejvíce snížili riziko onemocnění, poctivě si myjte ruce teplou vodou a mýdlem, zvyšte přísun tekutin a zásobujte tělo ovocem a zeleninou.

Sejdou se mu zejména vitaminy A a C a minerály selen a zinek.

V chřipkovém období se doporučuje jíst denně dva stroužky česneku, ale o něm níže. Místnosti, ve kterých trávíte čas, nezapomínejte větrat a zvlhčovat v nich vzduch. Nepotřebujete žádné přístroje, jen dejte na noc na radiátor mokrý ručník.

Důležité je vědět odlišit chřipku od běžného nachlazení.

Při nachlazení teplota nestoupne nad 38 stupňů, člověk kýchá, má rýmu, bolí ho hrdlo, svaly a pociťuje mírnou únavu.

Při chřipce se už teplota vyšplhá nad 39 stupňů, člověk kašle, bolí ho hlava svaly i klouby, cítí se velmi slabý a vyčerpaný a může se vyskytnout i zimnice. Spletená chřipka s nachlazením, diagnóza ji pořádně vyléčení a koledujete si o další problémy jako zánět průdušek, plic, středního ucha či nosních dutin. V případě, že jste nakažený chřipkou, nekopete jen sami za sebe. Tím, že se uložíte do postele a pořádně virus vyležíte, snižujete riziko nakažení lidí ve vašem okolí.

Při prvních příznacích zkuste pár pomocníků z kuchyně. Jak již bylo zmíněno, dopřejte si potraviny, které obsahují dostatek vitaminu C, který podporuje imunitu, chrání před infekcemi, pomáhá produkovat antistresové hormony a působí i antioxidačně. Hledejte ho zejména v citrusových plodech, listové zelenině, černém rybízu, brokolici, zelí, paprice, kiwi, jablkách, rajčatech či křenu.

Vitamín A dostanete do těla v mrkvi, meruňkách, mangu či ve vnitřnostech.

Zcela terno uděláte česnekem, cibulí, kyselým zelím a křenem. Obsahují céčko, zinek i selen. Při česneku se vyplatí přistavit se, protože je to mocné přírodní antibiotikum s antibakteriálními a antivirovými účinky. Jeden stroužek rozmačkaného česneku se vyrovná účinku běžných antibiotik. Nejlepší je ho konzumovat v syrovém stavu, nakrájený na tenké plátky nebo rozmačkaný. Dech po něm sice není žádná sláva, ale pomůže vám sklenice mléka.

Někdo si dá stroužek či dva jakmile ucítí první bolesti v krku, někdo si ho rozmačkaný smíchá s medem a tuto medicínu pojídá po lžičkách během dne.

Stejně nápomocná je i cibule. Její jezením v syrovém stavu desinfikujete ústní a nosní dutinu a zbavujete se rýmy, protože rozpouští hleny a tlumí bolest v krku. Cibuli můžete, stejně jako česnek, na jemno nakrájet a smíchat s medem, nebo pocukrujeme. Nechte tento sirup pár hodin odstát v zavřené nádobě a pak užívejte, dokud se vám neuleví. Z čajů se vyplatí vyzkoušet heřmánkový, lipový, cibulový, skořicový nebo zázvorový. A nezapomeňte, samozřejmě, na med a citron. Jen nechte čaj trošku vychladnout, dokud je do něj přidáte, aby vysoká teplota neznehodnotila jejich výživné látky.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus