Vitamínová bomba

Letní měsíce s postupně dozrávajícími druhy ovoce jsou ideálním časem pro konzumaci ovocných salátů. Možná nám nestačí jen tak si zakousnout do šťavnatého melounu nebo slaďoučké broskve. V takovém případě můžeme připravit mísu z různých druhů ovoce, kterou dokážeme ohromit i své hosty.
Ovoce si nejprve očistíme, vypeckujeme, případně odstraníme slupku. Broskve a nektarinky nakrájíme na plátky, banány na kolečka, mandarinky rozdělíme na měsíčky, melouny pokrájíme na menší kostky. Promícháním ve větší míse získáme barevně přitažlivou směs. Chybí už jen dochucení. Ovoce posypeme moučkovým cukrem (na 500 g ovoce 50 g cukru) a pokapeme citrónovou šťávou a rumem nebo likérem. Po promíchání dáme asi na hodinu do chladničky. Ovocnou pochoutku servírujeme v menších miskách a můžeme ho ozdobit šlehačkou a posypat sekanými mandlemi nebo ořechy. Salát můžeme zkombinovat i z jiných druhů ovoce. Nabízí se například skoro letní verze z jahod, malin a bobulového ovoce, jako jsou rybíz, angrešt a borůvky, nebo podzimní alternativa směsi jablek, hrušek a hroznů bílého i modrého. Důležité je podobným pohoštěním dostat do organismu důležité vitamíny a minerální látky, které ovoce obsahuje. A nezanedbatelný není ani gurmánský zážitek, protože takový salát výborně chutná a navíc  osvěží.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus