Vanilka doplněk vápníku

Popínavá rostlina pocházející z tropických lesů Mexika, Madagaskaru a Réunionu. Patří do skupiny orchidejí. Staří Toltékové a Aztékové nepoužívali vanilku jen jako koření, ale i jako léčivo. Věřili, že vanilka je afrodiziakum, posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a dodává sílu a zdraví.
Vanilka je jedním z nejdražších koření na světovém trhu a nejmladším z tzv.. klasických koření, používaných v Evropě. Jako koření se používají čerstvé tobolky (tzv. lusky) nebo z nich vyškrabané semínka (tzv. dřeň) nebo sušené upravené jako prášek, esence nebo extrakt. Vanilka intenzivně voní a má nasládlou chuť. Její použití je omezeno na sladká jídla - likéry, zmrzliny, krémy a sušenky, kompoty, jogurty, pudinky apod.. Často se nahrazuje umělým (nepravým) vanilinem.

Tato orchidej roste na silné stonku vysoko v korunách stromů, kde se přidržuje přilnavými kořeny. Teprve po 7 měsících od rozkvetlých jsou lusky této krásné orchideje zralé na sklizeň. Vanilka rodí přibližně 20 let a 50 tobolek ročně. Květy jsou zpravidla uměle opylovány. Po sklizni jsou lusky předvařené a podrobeny fermentačního procesu ve vlnou vystlaných kontejnerech, kde dostanou typickou tmavou barvu a vyvine se jejich charakteristické vanilkové aroma. Vůně a chuť vanilky je dána obsahem vanilinu, který je také vyráběn synteticky. Uměle vyráběný vanilin však nemůže nahradit výrazné aroma a plnou chuť přírodní vanilky. Nejlepší plody přináší vanilkový keř v 5. - 8. roku svého růstu. Postup zpracování tobolek vanilky se liší podle pěstitelských oblastí. Vždy však musí tobolka procházet fermentačním procesem, který je v podstatě dvojí. Mokrý způsob se hlavně používá na ostrovech Jáva a Réunion, předpokládá namočení tobolek asi na 30 sekund do horké vody a osušené tobolky se pak uloží na slunce a poledních hodinách se přikryjí plachtou. Lusky se silně zapaří, veškerý chlorofyl se rozloží a získají tmavohnědou barvu. Druhý způsob zpracování je více používán v Mexiku. Zde se nechají lusky nejdříve zavadnout a pak se střídavě suší na slunci a ve stínu. Tato procedura trvá čtyři až sedm dní.
Vanilka je jedna z užitkových rostlin, která se do Evropy dostala po objevení Ameriky. Obyvatelům Mexika sloužila jako koření již mnoho století před příchodem Evropanů. Domorodci používali vanilku ke kořenění kakaa a do čokolády. Používali ji také k výrobě voňavek a léčiv. I když první vanilkové lusky byly dovezeny do Španělska již v roce 1521, trvalo to ještě několik století. Název dostala ze španělského vainilla - lusk.
Mexiko bylo dodavatelem vanilky po celé 3 století. V roce 1819 se Holanďanům podařilo přenést vanilkové sazenice na Jávu. Trvalo však určitou dobu, dokud se vanilka zdomácněla v novém prostředí a začala kvést. Pěstitelé však potřebovali plody a lusky. Ty však vanilka neměla, protože květy nebyly opyleny. Vanilkové květy se totiž otevírají na velmi krátkou dobu, která je mnohdy kratší než 1 den. Za tuto krátkou dobu květy vanilky mohou opylit jen malé včely - medonosky, které žily jen v Mexiku. Řešení byla však příliš jednoduché. Udělali pokus a pomocí bambusových tyčinek a jemného štětce uměle opeľovali květy vanilky a ty nakonec začaly vytvářet lusky. Teprve po tomto objevu se pěstování vanilky mohlo rozšířit. Dnes se pěstuje kromě Jávy v madagaskarských republice, na Cejlonu, Tahiti, v západní Afrkce a na Bahamách. Podle země původu je také označována na obchodním trhu.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus