Špenátem ke zdraví

Špenát je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky. Jsou v něm obsaženy téměř všechny vitamíny - C, A, E, K, vitaminy skupiny B, mnohé nerostné látky a stopové prvky, je v něm mimořádně hodně jódu, dokonce i trochu manganu, ale zejména velké množství železa, jaké nemá žádná jiná zelenina .

Špenát obsahuje téměř všechny vitamíny.
Léčí střeva

Syrová čerstvá šťáva ze špenátu je jednou z nejvýživnějších potravin pro všechny zažívací a zvlášť vylučovací orgány. Zatímco projímadla účinkují drážděním dolního úseku střeva, špenátová šťáva sleduje přirozenou cestu.Přidáním mrkvové šťávy vzniká směs, která pomáhá normálnímu tlaku ve střevě.

Příliš mnoho kyseliny

Špenát má i jednu špatnou vlastnost - vysoký obsah kyseliny šťavelové, která mnohým osobám škodí. Mají problémy se žaludkem, pociťují bodavé bolesti v kloubech. Osoby, které trpí dnou, revmatismem, ledvinovými chorobami nebo mají choulostivý žaludek, by ho měli konzumovat co nejméně.

Rychlý recept: Šťavnaté kuřecí řízky s čerstvým špenátem

  • 4 řízky z kuřecích prsou
  • pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 4 hrsti čerstvého špenátu
  • olej

Omyté a osušené tenké řízky trochu naklepeme, opepříme, osolíme, nakrojíme do každého kapsa, které vytřeme prolisovaným česnekem.

Špenátové lístky spaříme horkou vodou, necháme okapat, podle potřeby překrojíme a naplníme jimi kapsy.

Upevníme párátky a na rozehřátém oleji z obou stran opékáme dozlatova.

Autor: Gusta Světlá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus