Potraviny proti chřipce

 Nejvyšší čas objevit tradiční vitamíny, které patřily do stravovacích zvyků našich předků. I díky kysanému zelí si udržovali dobrou kondici během zimy a v aktuálním období půstu, který právě začíná, bývala tato potravina frekventovaným základem různých jídel.

Zkvašené zelí je zdrojem vitamínů C, K, E a skupiny B a minerálů draslíku i vápníku. Proto pochutnávaním si na receptech s touto ingrediencí si budeme chránit buňky celého těla, také játra, svaly, mozek i kosti a lépe budeme odolávat rakovině prsu, plic či tlustého střeva. A, samozřejmě, ubráníme se i infekci. Přítomná vláknina pomáhá čistit stěny žaludku a střeva od nahromaděných škodlivých látek. Střevům přeje i vysoký obsah probiotik v kysaném zelí. Tyto zdraví prospěšné bakterie výrazně zlepšují flóru střevního prostředí i činnost celého trávicího traktu a zároveň tak posilují obranyschopnost organismu, která je v období chřipek velmi důležitá, přímo klíčová. Minerály také podporují tvorbu krve a hormonů a bojují proti únavě, čímž zvyšují odolnost proti stresu. A odborníci ji doporučují jako prevenci proti Alzheimerově chorobě a pro dobře nastavený metabolismus i proti ukládání tuků na vnitřních orgánech.

Alternativy konzumace:

  • Syrovou - v tomto případě lze riskovat problém s nadýmáním, pít zelnou vodu nebo jíst kysané zelí bez jakékoli úpravy si však může dovolit každý zdravý jedinec, neboť takto se v ní zachová nejvíce výživných látek a vitamínů (výborně regeneruje organismus i po konzumaci většího množství alkoholu )
  • Jako salát - na zjemnění vyždímaný kysané zelí spaříme horkou vodou, necháme okapat a pak smícháme s nahrubo nastrouhaným jablkem, s křenem a sekanými ořechy. Pro silnější žaludky je určen salát ze syrového kysaného zelí, kterou smícháme s nakrájenou cibulí, se solí a s kmínem, nakonec zalijeme Zelná vodou.
  • Tepelně upravenou - k nejznámějším receptem patří halušky s dušeným kysaným zelím a osmaženou slaninou, různé polévky, zelňačky, koložvárské zelí a segedínský guláš

Poznámka:
Kysané zelí je výborným prostředkem na snižování hmotnosti. Ať už syrová nebo tepelně připravena (s výjimkou Segedínský guláš, který se dělá se smetanou a podává s knedlíkem), dokáže navzdory nízké kalorické hodnotě zasytit. Pročistí organismus, ale dodá potřebnou energii.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus