Osvěžení ze žlutého melounu

Nakrájené kousky dobře zchlazeného žlutého melounu, to je ideální letní osvěžení. A to jsme ještě nemluvili o zdravotním přínosu tohoto druhu sezónního ovoce.
Původ:
Melouny, které patří k dýňovým a vodnatejším rostlinám, pocházejí z Asie a z Afriky. Dnes se však pěstují i v jižní a střední Evropy. Žluté melouny jsou osvěžující šťavnaté plody, známe více druhů, ať už cukrový, medový, ananasový, všechny se vyznačují sladce aromatickou příchutí. Kůra bývá bradavičnatá, pruhovaná, hladká i síťovaná, dužina má žlutou, žlutozelenou nebo oranžovou či meruňkovou barvu.
Přínos pro zdraví:
Žlutý meloun je jedním z nejbohatších zdrojů betakarotenu, který se v těle mění na vitamin A. Je to důležitý antioxidant, který nám pomáhá čelit vážným onemocněním. Nejvíce ho obsahují sladké a oranžově zbarvené melouny. Přítomný vitamín C zase posiluje imunitní systém organismu, který je lepší odolný vůči infekcím, nemocem srdce i rakovině. Svými diuretickými účinky podporuje činnost močového systému a očišťuje tak tělo od toxických látek. Je proto vhodný pro všechny pacienty s ledvinovými potížemi, vysokým krevním tlakem a dnou. Ananasový meloun působí i proti tvorbě krevních sraženin. Pro nízký obsah kalorií patří meloun k doporučeným potravinám během diety a pomáhá se zbavovat kilogramů navíc rychleji.
Skladování:
Při výběru vhodných plodů vybíráme jen zdravé, nepoškozené, bez potištěných nebo nahnívajících míst, bez skvrn na slupce, ale s měkkou stopkou. Nezralé plody nejsou velmi chutné, měkčí jsou již zbytečně přezrálé. Skladovat je třeba v chladničce, nakonec nakrájený meloun nejlépe chutná chlazený. Jak získáme nejrychleji porce čisté dužiny? Žlutý meloun překrojíme napůl, lžící odstraníme ze středu semínka s tekutinou a vlákny. Pak obě poloviny nakrájíme na měsíčky, ze kterých snadno odřízneme slupku. A už stačí dužinu jen nakrájet na menší porce.
Využití v kuchyni:
Melouny se nejčastěji konzumují čerstvé buď přímo ze slupky nebo nakrájené na porce. Mohou se přidávat i do ovocných salátů. Ale bývají i dobrým partnerem šunky jako předkrm. Při dochucování používejme zázvor, meloun je pak pikantnější. Kostky nebo vykrojené kuličky z melouny se přidávají pro chuť i pro estetický dojem do míchaných drinků. V teplých zemích se ze semen cukrových melounů získává stolní olej.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus