Mozarella z Italie i v české kuchyni

Mozarella pochází z Itálie, ale své příznivce nachází na celém světě. V intencích snahy přebírat to nejlepší z zahraničních kuchyní, což tradiční gastronomie jen obohacuje. Na chuť jí přišli už i Slováci. Měkký vláčný nezralý tvarohový sýr s vysokým obsahem vody se původně vyráběl z buvolího mléka bohatého na bílkoviny, dnes ho nahradilo kravské.
Vhodné kombinace
Mozarella má jemnou smetanovou chuť a hodí se výborně pro přípravu pizzy, těstovin, ale i zapékaných sendvičů a italské pochoutky lasagne. Je však vhodná i k přímé spotřebě jako součást různých zeleninových salátů či v kombinaci s rajčatovými plátky a olivovým olejem. Tento salát je typickým předkrmem nabízeným v italských restauracích nejen pro ideální chuťový soulad, ale i pro harmonii tří národních barev Itálie - červené, zelené a panensky bílé. Podávat se může i s grilovanou zeleninou či s masem a dobrou volbou je jemný bílý chléb. Chybu neuděláme ani   tehdy, když se rozhodneme k tomuto čerstvému ​​sýru přidat černé olivy nebo si ho posypat bazalkou či oreganem.
Výroba je pracná
Mozarella se dělá z tvarohu ze sraženého mléka, který se nechá usadit a vysrážet, kdy se syrovátka oddělí od sýrové hmoty. Když se tato vloží do horké vody, spaří se a vytahuje, začnou se v ní tvořit vrstvy. Až vznikne lesklá a hladká směs, ze které se pak vykrajují a tvarují různé formy a velikosti. Nejčastěji do tvaru koule, nižšího bochníku nebo malých kuliček ve velikosti jednoho sousta. Protože tento čerstvý sýr je přitažlivý i svou šťavnatostí, prodává se v mírně slaném roztoku nebo v syrovátkovém nálevu v plastových fóliích či v umělohmotných nádobách. Pro tepelnou úpravu na zapékání se používá pevnější verze v lisovaném válečku podobně jako jiné tvrdé či pařené sýry. Mozarella se zvykne i udit v kouři ze pšeničné slámy nebo ze dřeva.
Jak ji skladovat
V případě mozarelly bychom otálet s konzumací neměli dlouho, jelikož se jedná o čerstvý sýr. Orientujeme se podle data spotřeby, ale po otevření ji třeba použít nejpozději do druhého dne. Do chladničky ji zatím uložíme v původním slaném nálevu v misce.
Poznámka:
Tento sýr pružné konzistence a lehké mléčné chuti si klidně mohou dopřát i lidé, kteří dbají na štíhlou linii, nebo pro snahu ještě ubrat pár kilogramů počítají každou kalorii. Mozarella totiž obsahuje jen 25 procent tuku. Zajímavý je i vysoký obsah vápníku, který tělo vstřebává rychleji než vápník z jiných potravin.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus