Modré ovoce rozzáří pleť

Věděli jste, že švestky dokážou dodat zdraví vašim vlasům, hrozny napomáhá detoxikaci a borůvky vám pomohou s urologickými obtížemi a ledvinami?

Modré ovoce tělu prospívá: Hrozny detoxikuje, švestky rozzáří pleť
Náš žaludek, ale i celý organismus je pán, který potřebuje všechny barvy duhy aby správně fungoval. "Rostliny v sobě syntetizují pigmenty, které jim dodávají typické zabarvení. Tato barviva jsou přírodní antioxidanty, které chrání lidský organismus před negativními účinky volných radikálů. Přitom platí, že antioxidační účinek se výrazně zvyšuje kombinací různých druhů antioxidantů. Použije se tedy synergický efekt," vysvětluje dietoložka Gabriela Knosová z brněnského Institutu Kompliment.

Téměř celoročně příroda nabízí zelenou, červenou, žlutou či pomerančovou, modrá je však výhradně barvou končícího léta a začínající podzimu. Je to sezóna švestek, borůvek, jalovce a modrého hroznů. Kromě již zmíněných silných antioxidačních účinků pomáhá modré ovoce při hubnutí, protože dokáže vázat tuk ve střevech, ale zvládne i takovou nepříjemnou a náročnou roli, jakou je likvidace střevních plísní. A to zdaleka není vše, s čím si modrá poradí.

Švestka jako nabíječka
Denní dávku vitamínu C bychom švestkami sice nepokryly, ale díky obsahu vitaminu E a vitaminu H zvaného biotin rozzáří pleť i vlasy. "Švestky nás doslova nabijí energií, za co mohou bohaté zásoby minerálů, zejména draslíku, hořčíku a vápníku. Tyto sladké modré dužnaté plody obsahují i pektiny, organické kyseliny, cukry a vlákninu," 
Zajímavostí přitom je, že minerály dokáže tělo absorbovat i z tepelně upravených švestek.

Slunce v modrém
Od jara do podzimu slunce vstřebávají bobulky hroznů. "Bez ohledu na jejich barvu dodá ovoce tělu slušnou porci betakarotenu, vitamínů C, E a B6, kyseliny listové, zinku i draslíku, který pomáhá nejen při odbourávání odpadních látek z těla, ale i tíživých myšlenek z hlavy," říká lékař. Barvivo v modrém hrozně podporuje krevní oběh a chrání cévy před zanášením. Čistí tělo od solí a kyselin, pomáhá při chudokrevnosti i při katarech dýchacích cest.

Šmoulí jsou junáci
S borůvkami je zábava. Například, když jste si naberete hrst a lačně je natlačíte do úst, nějaký čas se budete chtě nechtě podobat Šmoulíka. Ale borůvky patří i mezi nejzdravější druhy ovoce na světě. "Obsahují široké spektrum flavonoidů, vitaminy skupiny B, železo, fosfor, hořčík i vápník. Podporují zdravý vývoj dětí a zlepšují průběh nemocí stáří. Zvyšují ostrost zraku, odstraňují únavu očí, upravují peristaltiku střev, zmírňují poškození kůže způsobené nadměrným opalování, působí pročišťující a zlepšují celkový metabolismus organismu. Díky látce nazvané pterostilben prokazatelně bojují proti rakovině střev, snižují hladinu cholesterolu a regulují množství cukru, což je důležité v boji proti cukrovce druhého typu.

Nejen k zvěřině
A na závěr jalovec. Také patří mezi hodnotné a vzácnými látkami nabité plody. "Obsahují éterický olej, cukr, pektin, organické kyseliny a hořký glykosid juniperín. Za čerstva mají vysoký obsah vitaminu C. Cení se pro močopudný a dezinfekční účinek, hlavně při léčení neduhů týkajících se ledvin a močových cest. Pomáhají také při dně, a to regulováním látkové výměny. Jalovcový olej se používá i při revmatických chorobách kloubů, "zakončuje odborník.

Modrý tip: Zlatá Studna Life + vláknina: Nápoj na bázi ovocného cukru s nízkou kalorickou hodnotou. Díky nízkému glykemickému indexu poslouží jako součást trendové nízkoglykemickým diety, přispívá k trvalému udržení štíhlé linie a díky obsahu ve vodě rozpustné vlákniny prospívá trávení.Potlačuje pocit hladu, bojuje proti obezitě, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a slouží jako prevence řady onemocnění. Zlatou Studnu Life s vlákninou dostanete s příchutí švestky pro pocit uvolnění, modrých hroznů plného léta nebo originální borůvky s jalovcem.

Autor: Nora Hlavová

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus