Longan bobule

Lehké, sladké a zároveň osvěžující ovoce, známé také pod názvem euphoria fruit (euforické ovoce). Longan bobule představují jedny z takzvaných super bobulí používaných v čínské medicíně, mezi které patří i goji a jujube.

Longan bobule jsou sladké sirupové ovoce s tvrdou lesklou černou peckou uprostřed. Čerstvě nasbírané zralé plody mají hrubou béžovou až hnědou kôrovitú supí, která se snadno praskne a odhalí chutnou bílou až průsvitnou dužinu. Skořápka a pecka jsou nejedlé. Přezrálé plody mají měkkou a tmavou kůru a dužina ztrácí svou sladkou chuť. Ovoce roste na tropických stromech v Jihovýchodní Asii, Číně, Malajsii, Indonésii, v Koreji, Vietnamu nebo v Thajsku, kde ho znát pod názvem Lamyai. Do jihovýchodní Asie se Longan dostali díky čínským emigrantem, kteří ho na toto území s sebou přinesli před stovkami let. O přínosu Longan bobulí se v jihovýchodní části Asie mluví jako o "daru Číny", což pouze naznačuje vzácnost bobulí pro jejich léčivé účinky. V čínském jazyce jsou známé jako long yan rou, což znamená dračí oči, protože rozpůlená bobule připomíná dužinou bílek a černou peckou uprostřed duhovku.

  • Bobule Longan jsou chutí a vzezřením příbuzné liči, jsou ovšem méně šťavnaté a menší. Textura a velikost oloupaných bobulí by se mohla přirovnat k bobulemi červeného hroznů. Longan se prodávají konzervované v sirupu nebo vypeckované a sušené, tehdy mají zlatohnědou duhovou barvu. Aby se snadněji oddělilo osivo od drsné hrubé slupky a pecky uvnitř, Longan se zlehka zahřejí a udí. Přidávají se do likérů, cukrovinek, dezertů a jako přírodní sladidlo do polévek nebo jiných asijských pokrmech založených na sladko-kyselé bázi. V čínských čtvrtích z nich vyrábějí i ovocný sorbet.

 

  • V čínské medicíně se používají jako tonikum na krev, slezinu, srdce, pomáhají snížit únavu, nízkou energii, zlepšují mysl a paměť. Udržují mládí a vitalitu, duševní svěžest. Již staří asijští bylinkáři používali bobule Longan jako uklidňující a relaxační prostředek. Longan obsahují hodně antioxidantů, antikarcinogenní a látky chránící játra. Známé jsou svým vysokým obsahem železa, manganu, fosforu, draslíku, vitamínu A a C. Longan obsahují i ​​fenolové sloučeniny jako kyselina galová, ellagovou, korilagín.
  • Bobule Longan obsahují hodně glukózy, a proto jsou výborné k vyrovnání mozkové únavy, nespavosti, úzkosti a špatné paměti. Jsou výbornou surovinou hlavně pro starší lidi trpící Alzheimerovou chorobou, demencí, amnézií a výpadky paměti. Longan bobule ocení avšak všichni psychicky pracující, kteří musí logicky uvažovat, kreativní přemýšlet nebo jakkoliv myslet. Longan bobule mají své využití i v kosmetickém průmyslu, protože zajišťují lesklou a jemnou pokožku, hebké vlasy a zdravé oči. Tonikum z Longan bobulí se prodává jako "povzbuzovač" sexuální vitality a atraktivity. Longan uklidňují fyzickou a zejména psychickou stránku organismu, čímž pomáhají léčit nespavost a snižují stres. Neutralizují jedy, například ve Vietnamu ho už století používají jako protijed při uštknutí hadem. Zaženou i bolesti žaludku. Navzdory vysokému obsahu cukru jsou vhodné i pro diabetiky, protože pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc, obsahují 15-krát více železa než špenát a 20-krát více než hrozny. Železo v Longan bobulích snesou i citlivější jedinci, protože je přítomno v organické formě, jejíž použití tělo lépe reguluje.

 

Na trhu jsou v současnosti Longan bobule méně dostupné. Lze je objednat spíše ze zahraničních stránek nebo koupit si je jako suvenýr z exotické dovolené strávené v Asii, zda během výletu v amerických či anglických čínských čtvrtích. Sušené a konzervované lze nalézt i v obchodech nebo supermarketech, nejblíže je pravděpodobně najdete v sousedním Rakousku. Určitě je nakupujte během a pár týdnů po srpnu, kdy zrají, protože později už mohou být mnohem dražší. Vybírejte si bobule bez plesnivých skvrn a ty, jejichž slupka přiléhá k dužině. Vzduchové kapsičky mezi Kornaty slupkou a dužinou znamenají, že vnitřek začalo hnít.

Autor: Karolína Pěkná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus