Kozí nebo kravské mléko
Při slově mléko každého napadne automaticky to kravské.
Přitom kozí mléko má v mnoha ohledech jasně navrch. Naše tělo má s jeho trávením mnohem méně starostí, stejně tuk obsažený v kozím mléku snadněji štěpí, je vhodné i pro alergiky.
A pak jsou tu samozřejmě léčivé účinky kozího mléka, díky kterým na něj nedají mnozí lidé dopustit.
Ale pěkně po pořádku. Náš organismus má s trávením kozího mléka proto méně práce, protože jeho bílkovina se po sražení v žaludku změní na načechraný vločkovitý útvar, zatímco kravská bílkovina vytvoří pevnou sraženinu, která se tráví tíž. I tuk obsažený v kozím mléku enzymy štěpí snadněji. Pokud nechceme zacházet do odborných definic, postačí snad jeden z důvodů, že buňky kozího tuku jsou mnohem jemnější, než ty, které tvoří kravský tuk.
Kozí mléko obsahuje více vápníku než kravské, dále množství minerálů a stopových prvků, mezi nimi hořčík, draslík, sodík, mangan, vitamíny A, C, E, D a vitaminy skupiny B, včetně kyseliny listové. Nachází se v něm i množství rostlinných alkaloidů díky tomu, že koza sežere všechno, co jí stojí v cestě. Samozřejmě, že tato její "všežravosť" má i svou nevýhodu, protože koza může sníst i jedovaté rostliny. Proto je dobré konzumovat mléko, které prošlo šetrnou pasterizací. To hodnotně nezabije, ale zbaví mléko škodlivin a například i rizika encefalitidy, protože koza spásá s keřů i dost klíšťat. Fakt, že koza vyžírá všechno řadu za řadou, nutí chovatele dávat pozor, nepase na kontaminované půdě. Většinou jsou kozí farmy v horském a čistém prostředí. S tím a ještě i s faktem, že se neprodukuje pro velkoobchod, souvisí i jeho vyšší cena. Že je to však stále dobrá investice, je vidět z jeho příznivých účinků na lidské zdraví. Kozí mléko (zejména kozí syrovátka) se používá v lidovém léčitelství na léčení různých ekzémů a vyrážek. Kromě toho má protizánětlivé účinky, které pomáhají zlepšovat revmatické stavy a posiluje i imunitní systém. Příznivě působí při nemocech trávicího traktu, jater či slinivky. V souvislosti s kozím mlékem se objevily tvrzení, že dokáže bojovat s rakovinou. S definitivní jistotou se však nepotvrdily, ale za zmínku stojí fakt, že kozy touto nemocí nikdy netrpí, dokonce neonemocněli ani ty, které přežily výbuch atomové bomby v Hirošimě a Nagasaki. Jejich organismus si totiž dokáže proti rakovině vytvořit protilátky. Všechny pozitiva se vztahují samozřejmě nejen na kozí mléko, ale i na výrobky z něj. Ne každý (zejména ne člověk odchovaný na kravském mléce), dokáže ignorovat jeho zvláštní chuť a zejména výrazné aroma. Čerstvě nadojené nebo teplé kozí mléko je opravdu něco zcela jiného, než to kravské. Proto si ho pro začátek nalévejte třeba do kávy nebo sáhněte po kozím sýru, jogurtu či tvarohu, který si doma dochutíte.
Autor: Zuzana Smutná