Kozí nebo kravské mléko

Při slově mléko každého napadne automaticky to kravské.

Přitom kozí mléko má v mnoha ohledech jasně navrch. Naše tělo má s jeho trávením mnohem méně starostí, stejně tuk obsažený v kozím mléku snadněji štěpí, je vhodné i pro alergiky.

A pak jsou tu samozřejmě léčivé účinky kozího mléka, díky kterým na něj nedají mnozí lidé dopustit.
Ale pěkně po pořádku. Náš organismus má s trávením kozího mléka proto méně práce, protože jeho bílkovina se po sražení v žaludku změní na načechraný vločkovitý útvar, zatímco kravská bílkovina vytvoří pevnou sraženinu, která se tráví tíž. I tuk obsažený v kozím mléku enzymy štěpí snadněji. Pokud nechceme zacházet do odborných definic, postačí snad jeden z důvodů, že buňky kozího tuku jsou mnohem jemnější, než ty, které tvoří kravský tuk.

Kozí mléko obsahuje více vápníku než kravské, dále množství minerálů a stopových prvků, mezi nimi hořčík, draslík, sodík, mangan, vitamíny A, C, E, D a vitaminy skupiny B, včetně kyseliny listové. Nachází se v něm i množství rostlinných alkaloidů díky tomu, že koza sežere všechno, co jí stojí v cestě. Samozřejmě, že tato její "všežravosť" má i svou nevýhodu, protože koza může sníst i jedovaté rostliny. Proto je dobré konzumovat mléko, které prošlo šetrnou pasterizací. To hodnotně nezabije, ale zbaví mléko škodlivin a například i rizika encefalitidy, protože koza spásá s keřů i dost klíšťat. Fakt, že koza vyžírá všechno řadu za řadou, nutí chovatele dávat pozor,  nepase na kontaminované půdě. Většinou jsou kozí farmy v horském a čistém prostředí. S tím a ještě i s faktem, že se neprodukuje pro velkoobchod, souvisí i jeho vyšší cena. Že je to však stále dobrá investice, je vidět z jeho příznivých účinků na lidské zdraví. Kozí mléko (zejména kozí syrovátka) se používá v lidovém léčitelství na léčení různých ekzémů a vyrážek. Kromě toho má protizánětlivé účinky, které pomáhají zlepšovat revmatické stavy a posiluje i imunitní systém. Příznivě působí při nemocech trávicího traktu, jater či slinivky. V souvislosti s kozím mlékem se objevily tvrzení, že dokáže bojovat s rakovinou. S definitivní jistotou se však nepotvrdily, ale za zmínku stojí fakt, že kozy touto nemocí nikdy netrpí, dokonce neonemocněli ani ty, které přežily výbuch atomové bomby v Hirošimě a Nagasaki. Jejich organismus si totiž dokáže proti rakovině vytvořit protilátky. Všechny pozitiva se vztahují samozřejmě nejen na kozí mléko, ale i na výrobky z něj. Ne každý (zejména ne člověk odchovaný na kravském mléce), dokáže ignorovat jeho zvláštní chuť a zejména výrazné aroma. Čerstvě nadojené nebo teplé kozí mléko je opravdu něco zcela jiného, ​​než to kravské. Proto si ho pro začátek nalévejte třeba do kávy nebo sáhněte po kozím sýru, jogurtu či tvarohu, který si doma dochutíte.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus