Jak bojovat proti hlenům
Aktuálně prožíváme období různých onemocnění, zejména chřipky. Nepříjemným průvodním jevem je nadměrná tvorba hlenu. Jak ji eliminovat?
Produkce hlenu je přirozená a chrání naši sliznici před mikroorganismy a také v nich udržuje přirozenou vlhkost a odolnost. Tvorba hlenu však může být nadměrná a tehdy nám způsobuje diskomfort.
Zapříčiňuje ji přemnožení bakterií, alergie, či další onemocnění. Nejčastěji pociťujeme zahlenění v oblasti dýchacích cest, kromě neustáleho smrkání a vykašlávání, způsobuje nepříjemné pocity v ústech. Zvýšené zahlenění se může projevovat i na jiných místech, zejména ženy o tom vědí své. Nadměrná tvorba hlenu jde ruku v ruce s přemnožením různých mikroorganismů, zánětem a sníženou imunitou.
Příčina bývá často těžko odhalitelná a vyžaduje množství vyšetření. Někdy stačí upravit stravu a detoxikovat organismus aby se odstranily ložiska, které způsobují začarovaný kruh onemocnění.
Které potraviny byste měli vyloučit z jídelníčku a které naopak přidat abyste tvorbu hlenu eliminovali?
Podporují tvorbu hlenu:
- Mléko a mléčné výrobky jako cottage cheese, jogurty, smetana, máslo
- Kukuřice
- Sirupy, džemy, marmelády
- Zmrzlina
- Koláče, dorty,
- Slunečnicový olej
- Sója
Potraviny, které zabraňují tvorbě hlenu:
- Květák
- Česnek
- Celer
- Chřest
- Cibule
- Citron, limetky, grapefruit, pomeranč
- Zelená listová zelenina
- Zázvor
- Ananas
Autor: Zuzana Smutná