Jak bojovat proti hlenům

Aktuálně prožíváme období různých onemocnění, zejména chřipky. Nepříjemným průvodním jevem je nadměrná tvorba hlenu. Jak ji eliminovat?

Produkce hlenu je přirozená a chrání naši sliznici před mikroorganismy a také v nich udržuje přirozenou vlhkost a odolnost. Tvorba hlenu však může být nadměrná a tehdy nám způsobuje diskomfort.

Zapříčiňuje ji přemnožení bakterií, alergie, či další onemocnění. Nejčastěji pociťujeme zahlenění v oblasti dýchacích cest, kromě neustáleho smrkání a vykašlávání, způsobuje nepříjemné pocity v ústech. Zvýšené zahlenění se může projevovat i na jiných místech, zejména ženy o tom vědí své. Nadměrná tvorba hlenu jde ruku v ruce s přemnožením různých mikroorganismů, zánětem a sníženou imunitou.

Příčina bývá často těžko odhalitelná a vyžaduje množství vyšetření. Někdy stačí upravit stravu a detoxikovat organismus aby se odstranily ložiska, které způsobují začarovaný kruh onemocnění.
Které potraviny byste měli vyloučit z jídelníčku a které naopak přidat abyste tvorbu hlenu eliminovali?
Podporují tvorbu hlenu:

  • Mléko a mléčné výrobky jako cottage cheese, jogurty, smetana, máslo
  • Kukuřice
  • Sirupy, džemy, marmelády
  • Zmrzlina
  • Koláče, dorty,
  • Slunečnicový olej
  • Sója

Potraviny, které zabraňují tvorbě hlenu:

  • Květák
  • Česnek
  • Celer
  • Chřest
  • Cibule
  • Citron, limetky, grapefruit, pomeranč
  • Zelená listová zelenina
  • Zázvor
  • Ananas

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus