Feferonky pro zdraví
Feferonky a celkově všechny druhy pálivé papriky příznivě působí na lidské zdraví.
Chilli papričky a feferonky jsou zdrojem zdraví.
Jejich léčivá síla spočívá v pálivé složce, která se nazývá kapsaicin. Kromě toho, že podporuje krevní oběh, zrychluje i metabolismus a je výborný na trávení. Osvědčil se i ve vývoji léčiv proti rakovině, umí zabíjet zhoubné buňky bez vedlejších účinků.
Nezapíjet vodou
Pokud jsme to s feferonkami přehnali, nesnažíme se v žádném případě zahnat pálení pitím vody. Nejlepším prostředkem je mléko nebo jogurt. Pomůže i sýr, kousek chleba nebo kostka cukru v ústech (sladký bonbón, čokoláda), kterou necháme pomalu rozpustit na jazyku, aby do sebe vstřebala ostrou chuť.
Palivý rekordér
Do rodu paprik - capsicum se řadí celkem pětadvacet druhů a na světě se pěstuje kolem 3 000 odrůd. "Pálivé" prvenství drží indická Bhut Jolokia, která obsahuje jeden milion Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Pro srovnání - maďarské feferonky mají jen 4 000 SHU.
Rychlý recept: Bílá fazole s pikantní omáčkou
Potřebujete:
- konzerva rajčat
- konzerva bílých fazolí
- rajčatový protlak
- cibule
- červená paprika
- 2 feferonky
- chilli papričky
- 3 PL olivového oleje
- oregano
- sůl
- pepř
Postup:
Cibuli omyjeme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriku a chilli papričky omyjeme a nakrájíme.
Na pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli, pak přidáme papriku a feferonky. Přilijeme nakrájená rajčata, rajčatový protlak, osolíme, opepříme a ochutíme oreganem.
Vše dusíme, dokud omáčka částečně nezhoustne. Na závěr přimícháme fazole a prohřejeme.
Tip líného labužníka Tvrdý sýr eidam, sterilované okurky a červenou kapii nakrájíme na proužky, přidáme pokrájený sterilovaný paprikový salát, nasekané feferonky, promícháme s olivovým olejem, pepřem, solí, worcesterskou omáčkou a salát dáme vychladit.
Autor: Věra Malá