Exotický acai

Ve světě v současnosti letí šílenství zvané acai. Za tímto exoticky znějícím pojmenováním (acai čti Asai) se skrývá o nic méně exotické bobulovité ovoce. Přibližně 25 - milimetrové bobule purpurové barvy rostou na palmách v brazilských deštných pralesích. Palmy jsou mnohdy vyšší než patnáct metrů, plody rostou v trsech a sbírají jejich amazonští domorodci. Díky dnešní oblibě acai se deštné lesy vysazují dalšími a dalšími palmami, na kterých o čtyři roky vyrostou první plody. Toto vysazování má pozitivní vliv nejen pro samotné domorodce, kteří v něm nacházejí práci, ale hlavně na rozšiřování a ochranu deštných pralesů.

Z každého kmene acaiovej palmy vyrostou dvakrát ročně tři nebo čtyři větve s tmavě purpurovými bobulemi. Každá bobule má v sobě jednu pecku, která tvoří až 80% jejich velikosti, proto je plodu poskrovnu. Jedna palma vyprodukuje ročně přibližně 20 kilo bobulí acai, které putují k dalšímu zpracování. Neprodávají a nekonzumují se čerstvé plody. Vyrábí se z nich mražená dřeň, pasta nebo prášek. Samozřejmě, bez použití jakýchkoliv chemických látek. Z takových konzistencí se připraví zmrzlina, džus, koktejl, podává se s ovocem, salátem, vločkami.

Acai, jehož aroma a chuť připomíná čokoládu, se stalo oblíbeným nejen díky své příjemné chuti, ale i pro zdraví prospěšné látky. Výsledky hovoří za vše. Acai je jednou z ne-li nejzdravější potravinou. Obsahuje nejvyšší podíl antioxidantů ze všech potravin na světě. Zároveň je bohatým zdrojem energie, vitamínů, minerálních látek, omega 6 - mastných a omega 9-mastných kyselin a zdravého cholesterolu HDL . Acai povzbudí nejen vaše tělo, ale i mysl, esenciální mastné kyseliny v něm ochrání váš kardiovaskulární systém, zabrání kornatění stěn žil a navíc sníží hladinu cholesterolu v krvi. Proto ho oblíbili zejména vrcholoví sportovci a lidé, kteří si udržují svoji postavu nebo se pokoušejí shodit kila navíc.

Tajemství hubnutí s acai tkví v tom, že vysoký obsah vlákniny zpracovává přijaté jídlo a zrychluje jeho vyloučení z těla ven, místo přeměny na tuky. Ochraňuje trávicí soustavu před nemocemi, efektivně spaluje tuky a pomáhá udržet si či dokonce zredukovat hmotnost. Nenasycené mastné kyseliny odbourávány v krvi nasycené mastné kyseliny, které zvyšují "špatný" cholesterol v krvi LDL a zároveň zatěžují náš metabolismus, díky čemuž se cítíme unaveně. Aminokyseliny v acai pomáhají regeneraci buněk a svalů, čímž mají omlazovací efekt nejen pro tělo, ale i pro pokožku.

Autor: Renata Krátká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus