Béčko v potravinách
Zeleninový trh a zahrádka vám nabízí širokou škálu "béčka" v přírodním stavu, třeba jen vědět kde hledat největší zdroj tohoto vitamínu.
Pomalu se naše návyky v konzumaci zeleniny zlepšují a tak pomáháme našemu tělu - i duši - být v lepší kondici. Kromě toho, že si sami připravíme zeleninové pokrmy syrové ve formě salátů či vařené, dnes najdeme jídelny a restaurace, kde tato nabídka splňuje kvalitativní i kvantitativní podmínky.
Různé druhy zeleniny obsahují i odlišné množství vitaminu B2 a B1. Vitamín B12 najdete v živočišném původu - vnitřnosti ledvinky nebo játra. Nedostatek "béčka" se projevuje v kožních problémech například na sliznici ... (B1, B2), v poruše krvetvorbě či problémech nervového systému (B12).
Bohatý zdroj "béčka" naleznete v droždí, v chlebu, luštěninách, zeleninových listových salátech s naklíčenými klíčky. I když se to do této rubriky velmi asi nehodí nabízíme vám dva recepty na "béčko", první recept bude splňovat základy zdravé výživy, při druhém si trochu přikryjte oči, ale jde o zlatou střední cestu, kterou nic nezkazíte.
Drožďová pomazánka:
POTŘEBA: 1 čl olivového oleje, 1 stroužek česneku, droždí, 1 mladá cibulka, 1 vejce, pažitka na dozdobení
POSTUP: Nadrobno nakrájíte česnek a cibulku, rozehřejete olivový olej, vsypete česnek, cibulku, droždí a promícháte. Po rozehřátí vlijete rozkrdlané vejce a nakonec posypete nasekanou pažitkou. podávat můžete s tmavým nebo celozrnným chlebem.
Plátky z jater na zelenině
POTŘEBA: 8 plátků telecí pečeně, 200 ml hladké mouky, 100 ml šálku olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 čl. soli, 3 cibule, 200 ml červeného vína, 200 ml masového vývaru, 100 ml sladké smetany, 4 rajčata, 1 svazek petrželky a pažitky, pepř
POSTUP: Plátky opláchnete pod tekoucí vodou, osušíte a obalíte v mouce, na pánvi rozehřejete 3/4 oleje a opečeme v něm utřený česnek, pak vložíte plátky jater a opečeme z každé strany asi 2 minuty. Na zbytku oleje opečeme na kolečka pokrájené cibule, zaprášíme moukou, zalijete vínem a masovým vývarem, přikryjete a dusíte na mírném ohni 10 minut. Mezitím oloupete a nakrájejte nadrobno rajčata zbavené jader, vývar zjemníte smetanou rajčaty, dochutíte solí a pepřem a nakonec sekanými nať.