Divočák se šípkovou omáčkou

Potřebujeme: 1 kg masa z kýty , 100 g slaniny , sůl , 2 dl červeného vína , 30 g másla a 30 g hladké mouky na jíšku, 100 g šípkových povidel, citrónová kůra a šťáva , 10 g cukru
Mořidlo: 120g kořenové zeleniny, 2 cibule , 6 zrnek černého a 2 zrnka nového koření , 1 bobkový list , trochu tymiánu , 2 bobulky jalovce, kousek citrónové kůry , 1 dl octa

Maso dobře očistíme, odstraníme tuk, naklepeme, uložíme do kameninového hrnec nebo kastrolu, zalijeme mořidlem a necháme 6 až 8 dní odležet. Maso v nálevu občas obrátíme. Potom cibuli a kořenovou zeleninu z mořidla osmahneme na  slanině, vložíme naložené maso, osolíme, podlijeme polévkou z kostí nebo masoxu a udusíme do měkka. Během dušení poléváme maso červeným vínem a trochou mořidla. Potom šťávu zahustíme řídkou žlutou máslovou jíškou, podle potřeby rozředíme polévkou, přidáme šípkový povidla, citrónovou kůru a šťávu, podle chuti cukr, sůl a dobře povaříme. Maso vyjmeme, nakrájíme na porce, uložíme na zahřátou mísu a polijeme přepasírovanou omáčkou. Zbytek omáčky nalijeme do omáčníku.


Mořidlo : Do vody dáme ocet, nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a všechno koření, chvíli povaříme a necháme vychladnout.
Podáváme s knedlíkem.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus