Meruňky opilé se zázvorem
Použité suroviny:
1200 g zralých meruněk | 1 Gelfix 3:1 | 300 g cukru | 1 lžička str. zázvoru | 2 lžičky kyseliny citr. |
100 ml meruňkovice
Jak recept připravit:
Meruňky opatrně umyjeme a vypeckujeme. Odvážíme si z nich přesně 1000 g.
Dužinu nakrájíme na drobné kousky, které vložíme do kastrolu se silným dnem.
Zasypeme je želírovacím prostředkem a dvěma lžícemi krystalového cukru.
Přivedeme k varu. Do kastrolu vsypeme zbylý cukr. Vše na mírném ohni a za stálého míchání vaříme asi 5
minut. Průběžně sbíráme pěnu.
Ovocnou směs dochutíme lžičkou nastrouhaného čerstvého zázvoru a také kyselinou citrónovou. Přilijeme
pálenku a kastrol odstavíme. Horkou směs rozdělíme do čistých skleniček.
Skleničky zavřeme a 5 minut necháme otočené dnem vzhůru. Necháme je vychladnout. Podáváme k sýrům.