Marmelády, džemy

Famózní chuť letního ovoce si můžete dnes díky želírovaní uchovat snadno až do zimy a i vaše imunita se potěší.

Dietní broskvově-meruňkový džem (na 3 sklenice à 250 ml)
Doba přípravy: asi 25 minut

Přísady: 350 g vypeckovaných broskví, 350 g vypeckovaných meruněk, 1 balení dietního želírovacího cukru Dr.Oetker

Příprava:

1. Vypeckované broskve a meruňky omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Ovoce vložíme do většího hrnce a promícháme s dietním želírovacím cukrem.

2. Za stálého míchání přivedeme k varu a minimálně 3 minuty povaříme. Uvařený džem zbavíme případné pěny a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku (sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracíme).

Jablečno-pomerančová marmeláda s koňakem (na 4 sklenice à 250 ml)

Doba přípravy: asi 30 minut

Přísady: 700 g jablek, 300 g pomerančů (vážíme jen dužinu), šťáva ze 2 citronů, 1 vrchovatá KL Kyseliny citrónové Dr.Oetker, 200 ml vody, 1 balíček Gelfix Klasik 1:1 Dr.Oetker, 1000 g cukru, 6 PL koňaku

Příprava:

1. Jablka oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na malé kousky, případně rozmixujeme. Pomeranče oloupeme a měsíčky zbavíme slupek - zůstane jen dužina.

2. Ovoce vložíme do většího hrnce a přidáme citrónovou šťávu, kyselinu citrónovou a vodu. Vmícháme Gelfix Klasik smíchaný s cukrem. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme minimálně 5 minut. Vmícháme koňak a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku (sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracíme).

Nektarinky v karamelovým sirupem (na 4 sklenice à 500 ml)

Doba přípravy: asi 30 minut

Přísady: 1 200 g vypeckovaných nektarinek, 1 zarovnaná KL Pomůcky ke konzervování Dr.Oetker, 4 PL rumu, 500 g cukru, 900 ml vody

Příprava:

1. Nektarinky vypeckujeme, oloupeme, nakrájíme na kousky a rozdělíme do sklenic. Do každé sklenice dáme na špičku nože Pomůcky ke konzervování a jednu lžíci rumu.

2. Do hrnce dáme polovinu cukru (250 g) a na mírném ohni ho za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do tekutého karamelu velmi opatrně přidáme vodu a zbylý cukr. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Hotovým sirupem zalijeme nektarinky.

3. Sklenice uzavřeme, zatřeseme nimi a postavíme je na pečící plech. Do plechu nalijeme horkou vodu do výšky asi 2 cm. Plech s sklenicemi dáme do trouby a sterilizujeme 50 minut při 95 ° C.

Jahodově sirup s rybízem (na 2 láhve à 0,7 l)

Doba přípravy: asi 20 minut

Přísady: 500 g jahod, 200 g červeného rybízu, 1,25 l vody, 1 balíček Kyseliny citrónové Dr.Oetker, 1 balíček Gelfix Klasik 1:1 Dr.Oetker, 1 kg krupicového nebo krystalového cukru

Příprava:

1. Omyté nakrájené jahody a umyté rybíz spolu s vodou a kyselinou citronovou povaříme asi 2 minuty.

2. Propasírujeme přes sítko a šťávu přivedeme do varu. Přidáme Gelfix Klasik rozmíchaný s 2 PL cukru a opět přivedeme do varu. Vsypeme zbytek cukru a za stálého míchání vaříme 5 minut. Nalijeme do čistých lahví a uzavřeme. Uzavřené láhve uchováváme v chladu a temnu.

TIP: Sirup podáváme ředěný pitnou vodou s ledem nebo jako topping na zmrzlinu či pudink. Velmi dobrý je po zmrazení jako ovocná dřeň.

Famózní chuť letního ovoce si můžete dnes díky želírovaní uchovat snadno až do zimy a i vaše imunita se potěší.

Švestkově-jablečný džem s koriandrem a mátou  (na 4 sklenice à 250 ml)
Doba přípravy: asi 25 minut

Přísady: 500 g jablek, 500 g švestek, 1 zarovnaná KL mletého koriandru, 1 mátový lístek, 1 balíček Gelfix Extra 2:1 Dr.Oetker, 400 g cukru, 100 g medu, 3 PL červeného vína

Příprava:

1. Jablka oloupeme, zbavíme jadrincov a nahrubo nastrouháme. Švestky vypeckujeme a rozmixujeme ponorným mixérem nebo rozemeleme.

2. K ovoci přidáme koriandr a najemno nasekanou mátu. Gelfix Extra smícháme se 2 lžícemi cukru, přidáme k ovoci a přivedeme do varu. 1 minutu povaříme. Přidáme zbývající cukr a med a vaříme minimálně 5 minut.

3. Odstavíme a přidáme červené víno, promícháme a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku (sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracíme).

Hruškové želé (na 4 sklenice à 250 ml)

Doba přípravy: asi 25 minut

Přísady: 1500 g zralých hrušek, šťáva z 1 citronu, 7 hřebíčku, 1 balení želírovacího cukru Super 3:1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Hrušky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, které rozmixujeme nebo rozemeleme. Rozmixovanou směs dáme do většího hrnce, vmícháme šťávu z citrónu a hřebíčky a promícháme s želírovacím cukrem.

2. Za stálého míchání přivedeme k varu a asi 5 minut důkladně povaříme.

3. Uvařené želé zbavíme pěny a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku (sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracíme). Uložíme do chladu.

Džem z jablek, meruněk a cukety  (na 4 sklenice à 250 ml)

Doba přípravy: asi 25 minut

Přísady: 500 g jablek, 300 g meruněk nebo broskví, 200 g mladé cukety (malé), 1 balíček Gelfix Super 3:1 Dr.Oetker, 350 g krystalového cukru

Příprava:

1. Jablka oloupeme, meruňky nebo broskve zbavíme pecek a rozmixujeme nebo rozemeleme. Cuketu nakrájíme na malé kousky.

2. Rozmixovanou ovocnou směs dáme do většího hrnce, přidáme nakrájenou cuketu. Vmícháme Gelfix Super smíchaný s cukrem. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.

3. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku (sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracíme).

TIP: Gelfix 3:1 Vám umožní výrazně snížit poměr přidávaného cukru oproti ovoci, džem bude více ovocný a lehčí!

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus