Jaké máme druhy saké

Kromě konkrétních druhů se saké rozděluje na super prémiové saké Ginjo-shu, prémiové saké Tokutei meishoshu a normální saké Futsuu-shu.

Pojem Ginjo-shu kromě označení druhu saké, tvoří zároveň třídu super prémiových saké, kam patří Junmai Daiginjo-shu, Junmai Ginjo-shu, stejnojmenné Ginjo-shu a Daiginjo-shu. Tyto 4 druhy tvoří přibližně 6% celkové produkce a jsou považovány vrchol saké řemesla. Vyznačují se zvýšenou kvalitou, vůní, komplexností a samozřejmě cenou.

Prémiové sakése v Japonsku označují společným speciálním názvem Tokutei meishoshu. Do této skupiny se kromě Junmai-shu a Honjozo-shu zařazují i ​​super prémiové saké - Junmai Daiginjo-shu, Junmai Ginjo-shu, Ginjo-shu, Daiginjo-shu. V prémiové řadě se produkuje přibližně jedna pětina všech vyrobených saké. Názvy super prémiových a prémiových saké a celkové označení všech druhů se nám může zdát velmi složité. V každém případě stačí pořádně sledovat etikety na lahvích a informovat se o kvalitě saké ve specializovaných prodejnách.

Junmai Ginjo-shu
Saké se vyrábí z vysoce vybroušené rýže (na 60% velikosti zrna), avšak bez přidání alkoholu. Při zpracování se používají jen tradiční nástroje. Chuť je lehká, ovocná, čistá.

Junmai Daiginjo-shu
Tvoří podskupinu junmai ginjo-shu, vyrábí se z vysoce hladké rýže (na 50% její velikosti). Základem správné chuti a aroma je preciznost při práci. Do směsi se nepřidává žádný alkohol. Vyniká lehkou, ale ucelenou chutí.

Junmai-shu
Junmai-shu je čistý rýžový nápoj. Toto saké tvoří kombinace vysoce vybroušené rýže (minimálně na 70% velikosti zrna), vody a koji plísně bez přidání alkoholu. Výsledný produkt je typický svou plnou, vyváženou chutí a vyšší kyselostí. Pokud se na jeho výrobu použije ještě více obroušena rýže nebo speciální druh saké rýže, označuje se jako Tokubetsu Junmai-shu saké.


Ginjo-shuToto saké se vyrábí z vysoce vybroušených rýžových zrn (na 60% jejich velikosti), kvašení probíhá déle a během nižších teplot. Ginjo-shu je produktem čistě tradičních postupů, vyhýbá se strojové výrobě. Do směsi se přidává malá část alkoholu. Výsledný produkt je lehčí, aromatický, delikátní s ovocnou příchutí.

Daiginjo-shu
Pod kategorie ginjo-shu, vyrábí se z vysoce vymleté ​​rýže (nejméně na 50% velikosti zrn) a do směsi se přidává malá část alkoholu. Vyniká lehkou, ale ucelenou chutí. Patří mezi nejlepší a nejdražší.

Honjozo-shu
Do rýže, vody a koji se přidává malé množství čistého destilátu, který vyrovnává a zjemňuje chuť a aroma. Obecně je sladší a nejčastěji se pije teplé. Tokubetsu Honjozo-shu saké zpracovává vybroušené rýžové zrna nebo speciální druhy saké rýže.

Malé množství alkoholu, které se přidává na konci kvasného procesu do jistých druhů prémiových saké, extrahuje ze směsi aromatické a chuťové složky.

Oproti prémiovým saké stojí obyčejné nebo normální saké zvané Futsuu-shu . Jsou cenově přijatelnější, protože neoplývají takovou kvalitou jako prémiové saké. Tuto skupinu bychom mohli přirovnat k našemu obyčejnému stolnímu vínu. Patří sem zbylá produkce japonského rýžového nápoje, čili přibližně 80% všech vyrobených saké. Důležitou ingrediencí je v porovnání s prémiovým saké větší množství čistého destilátu, co má zvýšit zájem a prodejnost Futsuu-shu.

Kvalita normálních saké se také odlišuje i uvnitř této skupiny. Jsou dražší Futsuu-shu, které mají příjemnou chuť, střední kvalitu a výraznější aroma. Levnější Futsuu-shu mají nižší kvalitu, trpkou nepříjemnou chuť, žádnou nebo nesympatickou aroma. V nejhorších případech se do levných saké přidávají kyseliny a větší množství cukru. Bylo by ovšem na škodu zahazovat všechny Futsuu-shu do jednoho balíčku. Ty kvalitnější stojí za pozornost. V žádném saké nenajdete umělé konzervanty nebo barviva.

Autor: Zuzana Krátká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus