Pikantní řecká směs

Pikantní řecká směs  
Potřebujeme:

750 g kuřecích prsou (vhodná je i 500g jehněčího stehna), 5 PL oleje, směs koření "Gyros", 2 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, mleté černé koření, chilli, pepř
Tzatziky: 1 kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 1 salátová okurka, šťáva z 1 / 2 citronu, Petrželová nať
Jak na to:

Maso omyjeme a pokrájíme na proužky. V oleji rozmícháme 2-3 lžičky koření "gyros" a přidáme citronovou šťávu, vlejeme na maso, pořádně zamícháme, přikryjeme potravinovou fólií a dáme na 3 hodiny odležet na chladné místo. Cibuli nakrájíme na kolečka, 2 ks česneku na plátky a společně opražíme na olivovém oleji. Přidáme odležané maso s marinádou a na prudko opečeme. Dochutíme solí, pepřem, špetkou (nebo větší špetkou, komu jako chutná ...) chilli. Můžeme i výhradou vodou, ale tu necháme zcela odpařit. Vaříme do měkka, ke konci posypeme petrželkou.
Omáčka s "Tzatziky": Okurky omyjeme, oloupeme a postrouháme bez jadérek na velkých okách struhadla. Je dobré nechat je chvíli postát v sítě, aby přebytečná voda odkapala. Ostatní 2ks česneku oloupeme a prolísujeme. Spolu s okurkami zamícháme do jogurtu, příp. zakysané smetany a přidáme tak 2-3 lžičky koření Tzatziky. Omáčkou přelijeme připravené maso.
Jako přílohu podáváme opékané brambory, rýži, hranolky nebo houska.
 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus